Szukaj

Muffinki makowe z kremem czekoladowym


22.12.2017   Magda

Muffinki makowe z kremem i polewą to kolejne świąteczne pójście na skróty. W tym roku nie mielę maku i nie zawijam go w drożdżową roladę, ale nie rezygnuje z makowego smaku na te święta. Nie muszę już chyba powtarzać, że wykonanie takich muffinek jest szybkie i proste, a wykonanie efektywne. Takie makowo-czekoladowe piękności podane na stół na pewno znikną równie szybko jak zostały zrobione.

Składniki (na 12 muffinek):
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże łyżki waniliowego serka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
Na krem:
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g serka śmietankowego
  • łyżka kakao
  • łyżka cukru pudru
  • 40g mlecznej czekolady
  • łyżka mleka
Na błyszczącą polewę:
  • 50g masła
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
Rozgrzewamy piekarnik na 180°. Blachę wykładamy papilotkami, jeśli używam. Ja używałam silikonowych foremek.

Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Do tego dodajemy mak i delikatnie mieszamy.

Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy serek, mleko, olej, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Wykładamy gotowe ciasto do 2/3 wysokości foremek.

Wstawiamy i pieczemy 25 minut. Wystawiamy do ostygnięcia. Te w silikonowych foremkach wykładam z nich jakieś 10 minut po wyciągnięciu z pieca.

Robimy krem - w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżką mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy serek i dalej miksujemy. Dodajemy kakao oraz rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż uzyskamy jednolity, gładki krem.

Robimy polewę - do rondelka wrzucamy masło i mleko i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Ściągamy na chwilę z ognia, dodajemy kakao, cukier i dokładnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na mały ogień i chwilę gotujemy, jakieś 2-3 minuty, cały czas mieszając - ma być jednolita, błyszcząca i lekko lejąca. Jeśli za bardzo nam zgęstniała, możemy dodać odrobinę ciepłego mleka i rozmieszać dokładnie.

Wystudzone muffinki dekorujemy kremem - można workiem cukierniczym lub rozsmarować nożem. Z wierzchu polewamy w esy floresy czekoladową polewą.


1 komentarze:

Teresa S pisze...

Pysznosci

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki