Rolada z kapustą i grzybami
21.12.2017 Magda
Taka rolada to świetna, odmienna propozycja na świąteczny stół. Może być osobnym ciepłym daniem lub dodatkiem do barszczu - tak lubię ją najbardziej. Wykonanie jest proste, ciasto jest plastyczne i łatwo się zawija. Farsz to typowe świąteczne połączenie - kiszona kapusta i dużo podsmażonych na maśle grzybów. Prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki (na 5-6 porcji):
- 250ml maślanki
- 200ml mleka
- 100ml wody gazowanej
- 400g mąki
- szczypta soli
- pieprz do smaku
- odrobina majeranku
- 4 jajka
- odrobina oleju
- 500g kapusty kiszonej
- liść laurowy
- 400g pieczarek
- 10g suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
Na kilka godzin przed rozpoczęciem robienia rolady, zalewamy suszone grzyby wodą do przykrycia. Odstawiamy do napęcznienia.
Zaczynamy od farszu - kapustę odciskamy z kiszonki i siekamy na drobno. Przepłukujemy raz wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy liść laurowy. Wstawiamy na ogień, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości pod przykryciem - około 20-30 minut. Odcedzamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie możemy przygotować resztę składników do farszu - cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i także drobno siekamy. Grzyby suszone wyciągamy z wody i siekamy - wodę polecam zachować, ja zamrażam i używam potem do sosów grzybowych, zup.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Ma być miękka, lekko podpieczona. Ściągamy ją do dużej miski w której będziemy mieszać farsz. Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy, dodajemy pieczarki i je przesmażamy - pieczarki najpierw muszą puścić wodę, a następnie zacząć się delikatnie przypiekać - około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy do nich posiekane suszone grzyby i smażymy cały czas mieszając jeszcze przez 3 minuty. Przekładamy do miski z cebulą.
Do miski z cebulą u grzybami przekładamy dobrze odciśniętą kapustę. Dodajemy majeranek i doprawiamy dobrze do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem. Z wierzchu skrapiamy papier odrobiną oleju i rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni.
Robimy ciasto - do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich mleko, maślankę, wodę gazowaną. Do tego przesiewamy bezpośrednio mąkę, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolite, dość płynne ciasto. Całość ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blachę i wstawiamy do wstępnego podpieczenia na 15 minut.
Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy podpieczone ciasto na kratkę. Czekamy 5-10 minut aby odrobinę ostygło, aby nie poparzyć się podczas zwijania.
Rozkładamy równomiernie przygotowany farsz na podpieczonej roladzie i zaczynamy zawijać po dłuższym brzegu. Zwijamy ciasno, a już zwiniętą, zawijamy dodatkowo w papier w którym się podpiekała, aby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Układamy w poprzek blachy, brzegiem do dołu aby się nie rozwinęła. Wstawiamy i pieczemy jeszcze 35-40 minut.
Po tym czasie rolada jest gotowa, podpieczona przez papier - wyciągamy ją z piekarnika i odpakowujemy z papieru - najlepiej go rozciąć. Podajemy gorącą, pokrojoną w grube plastry.
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Danie główne,
Wege
1 komentarze:
Świetny pomysł! :)
Prześlij komentarz