Szukaj

Wigilijna kapusta z grzybami


16.12.2017   Magda

Tradycyjnie, obowiązkowo i jak co roku  na Wigilii kapusta musi być. Im jej więcej do podania, tym lepiej. W tym roku stawiamy na mocno grzybowy akcent w kapuście - będzie przepyszna i pachnąca grzybami. Świetny dodatek do wigilijnej kolacji, a na drugi dzień odgrzana będzie jeszcze lepsza.

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 750g kiszonej kapusty
  • 40g suszonych grzybów namoczonych przez noc w 500ml wody
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę odsączamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Ostrym nożem porządnie ją siekamy i przekładamy do garnka. Grzyby odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Wodę spod grzybów wlewamy też od razu do kapusty. 

Cebulę obieramy, kroimy na pół i następnie w grubsze pióra. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i szklimy ją, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się miękka i lekko zacznie się zrumieniać. Przekładamy ją do kapusty. Do tego dodajemy jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli i pieprzu. Całość zalewamy wodą, tak aby minimalnie zakrywała kapustę.

Wstawiamy na duży ogień i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, znacznie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości - u mnie około godziny. W międzyczasie obieramy marchewki, ścieramy je na dużych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy chwilę startą marchew. Tak podsmażoną marchewkę dodajemy na ostatnie 10 minut gotowania kapusty.

Na koniec gotowania doprawiamy kapustę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki