Szukaj

Jaja zapiekane w awokado


30.03.2018   Magda

Podanie zapieczonych jajek w awokado to kolejna ciekawa propozycja do podania podczas wielkanocnego śniadania. Jest to też świetna propozycja na codzienne śniadanie, gdy mamy odrobinę czasu na przygotowanie. Na szczęście przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku - w tym czasie kawa i poranny relaks. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 awokado
  • 2 małe jajka
  • 2-3 plasterki surowego boczku
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • tosty lub świeże pieczywo
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę, w której awokado będzie dobrze przytrzymywane przez brzegi formy - tak aby się nie przewracały, bo wtedy jajko się wyleje. Można też zrobić małe podstawki z folii aluminiowej.

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Układamy je w formie. Do wgłębienia po pestce wbijamy jajka - jeśli otwór jest za mały, usuwamy trochę miąższu awokado łyżką.

Boczek kroimy w małe kawałeczki i posypujemy awokado i jajko z wierzchu. 

Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 15-20 minut, aż jajko się zetnie.

Gotowe awokado od razu podajemy, w trakcie jedzenia doprawiamy sobie do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub chrupiącymi tostami.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki