Szukaj

Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi


12.04.2018   Magda

Przyznam się otwarcie - przetestowałam chyba 5 różnych przepisów na brownie zanim doszłam do takiego, w którym faktycznie wychodzi mi idealny efekt brownie - chrupiący wierzch i mokre, klejące się wnętrze. O dziwo, dla innych sprawdzony przepis, u mnie zawsze niewypalił... kończyło się albo twardym, wysuszonym plackiem albo w ogóle na odwrót - wyrośniętym ciastem. 

Tym razem trafiłam, metodą prób i błędów, dodawaniem mąki, ujmowaniem tłuszczu na przepis, który wyszedł! Zachęcam do próbowania, pieczenia i smakowanie tego mega czekoladowego brownie.

Składniki (na blachę 30x26cm):
  • 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100g drobnego cukru
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100g posiekanych z grubsza orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy na średnim ogniu. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i przykrywamy na 3 minuty - ciepło masła rozpuści czekoladę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.


W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do orzechów dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - dzięki temu nie opadną na dno ciasta.

Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier - ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Do tego dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli, orzechy w mące i dodatkową łyżkę mąki - dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, do chwili gdy wierzch stanie się błyszczący i popękany. Wystawiamy do ostygnięcia. 



0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki