Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi
12.04.2018 Magda
Przyznam się otwarcie - przetestowałam chyba 5 różnych przepisów na brownie zanim doszłam do takiego, w którym faktycznie wychodzi mi idealny efekt brownie - chrupiący wierzch i mokre, klejące się wnętrze. O dziwo, dla innych sprawdzony przepis, u mnie zawsze niewypalił... kończyło się albo twardym, wysuszonym plackiem albo w ogóle na odwrót - wyrośniętym ciastem.
Tym razem trafiłam, metodą prób i błędów, dodawaniem mąki, ujmowaniem tłuszczu na przepis, który wyszedł! Zachęcam do próbowania, pieczenia i smakowanie tego mega czekoladowego brownie.
Składniki (na blachę 30x26cm):
- 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- 100g drobnego cukru
- 200g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100g posiekanych z grubsza orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do orzechów dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - dzięki temu nie opadną na dno ciasta.
Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier - ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Do tego dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli, orzechy w mące i dodatkową łyżkę mąki - dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, do chwili gdy wierzch stanie się błyszczący i popękany. Wystawiamy do ostygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz