Grillowane brzoskwienie z amaretto
26.07.2014 Magda
Jak już wszystko
co treściwe zniknęło z grilla, ale jest jeszcze miejsce na małe co
nieco, polecam ten pyszny deser, wpasowujący się w grillowy klimat. Brzoskwinie z grilla smakują dobrze same, ale jeszcze lepiej z kremowym serkiem i
chrupiącą posypką. Nie ma co sobie żałować jednej porcji, przecież to w
końcu owoce :)
Składniki (na porcję dla 2 osób):
- 2 dojrzałe ale dość twarde brzoskwinie
- 2 kieliszki amaretto
Do podania:
- 3 ciasteczka owsiane
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki amaretto
Brzoskwinie przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Kładziemy nad żarem środkiem do
dołu, a wierzch polewamy połową amaretto (około 1 kieliszek na jedną
stronę). Gdy brzoskwinie się zarumienią, obracamy i polewamy z wierzchu
resztą amaretto. Pieczy do momentu gdy skórka brzoskwini się przypiecze.
W
międzyczasie możemy połączyć serek homogenizowany z cukrem pudrem i
amaretto. Ciasteczka owsiane wkładamy do woreczka i rozbijamy na
kruszonkę. Podajemy w osobnych miseczkach jako dodatki do brzoskwiń. Upieczone brzoskwinie serwujemy od razu.
1 komentarze:
deser zdecydowanie na wakacyjne popołudnia!
Prześlij komentarz