Szukaj

Muffinki krówkowe


30.12.2014   Magda

Jak sobie poprawić humor w kilka chwil? Najlepiej upiec sobie pyszne muffinki o krówkowym smaku, po których od razu robi się człowiekowi lepiej. Dla niecierpliwych i łakomych, można je pałaszować bez kremu. Dla chcących sobie jeszcze bardziej dogodzić, polecam delikatny krem na wierzchu. Takie muffinki nie tylko pysznie smakują, ale także cieszą oko. 

Składniki (na 12 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek masy krówkowej, plus łyżka do ozdobienia
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75g rozpuszczonego masła
Krem:
  • 200g serka śmietankowego
  • 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
  • dodatkowo kilka orzechów włoskich do posypania
Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy masę krówkową i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180° i układamy papilotki do formy na muffiny.

Do miski przesiewamy suche składniki - mąkę, proszek, sodę i sól. Dodajemy mielone orzechy i cukier. Gdy mleko z masą wystygnie, dodajemy do niej jajko, rozpuszczone masło i roztrzepujemy. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy - nie mieszamy ciasta zbyt długo, mogą być grudki. Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut na złoty kolor.

Upieczone muffinki wystawiamy na kratkę do wystygnięcia. Gdy muffinki wystygną, robimy krem - mikserem łączymy cukier z serkiem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy muffinki według upodobań (możemy także rozsmarować krem nożem). Odłożoną masę krówkową podgrzewamy w misce ze wrzątkiem, aby stała się płynna. Następnie łyżeczką polewamy wąskim strumieniem muffinki po wierzchu. Odłożone orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy wierzch muffinek. 


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

mam pytanie jaki dokładnie ma to być serek śmietankowy?? czy coś jak twaróg? a może jak serek homogenizowany czy jak mascarpone??

Smaczna Strona pisze...

Najlepszy jest kanapkowy, który jest nie kwaśny a delikatny i kremowy, np. Łaciate, Philadelphia i Piętnica. Mascarpone też się nada, oczywiście.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki