Babeczki z nutellą
08.02.2013 Alicja
Małe babeczki z nutellą, pojawiają się u mnie na stole wtedy, gdy mam niezapowiedzianych gości. Potrzeba tylko 10 minut aby przyrządzić na nie masę.
Składniki (na 6 babeczek):
Małe babeczki z nutellą, pojawiają się u mnie na stole wtedy, gdy mam niezapowiedzianych gości. Potrzeba tylko 10 minut aby przyrządzić na nie masę.

- 120g mąki
- 100g cukru
- 100g masła
- 100g czarnej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nutella
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki smarujemy masłem. Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Osobno mieszamy cukier i jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę z masłem ciągle mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Foremki napełniamy ciastem do połowy, dodajemy po jednej łyżeczce nutelli i ponownie napełniamy masą, aż do końca.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min.
P.S. Uważajcie aby nutella znalazła się dokładnie pośrodku babeczki i nie dotykała boków foremki, w przeciwnym razie po upieczeniu babeczki będą pękały.
Osobno mieszamy cukier i jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę z masłem ciągle mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Foremki napełniamy ciastem do połowy, dodajemy po jednej łyżeczce nutelli i ponownie napełniamy masą, aż do końca.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min.
P.S. Uważajcie aby nutella znalazła się dokładnie pośrodku babeczki i nie dotykała boków foremki, w przeciwnym razie po upieczeniu babeczki będą pękały.
0 komentarze:
Prześlij komentarz