Deser lodowo-jabłkowy z kruszonką
24.09.2017 Alicja

Składniki (na 5-6 porcji):
- 4 jabłka
- około 170g cukru
- 75g masła
- 90g cukru
- 80g masła
- 75g mąki
- 60g tartych migdałów
- 25g cukru pudru
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i zaczynamy przygotowywać naszą kruszonkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a po wyrobieniu ciasta kruszymy je w palcach na małe ,,okruchy". Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i na nim wysypujemy naszą kruszonkę. Pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce. Na patelnię rozpuszczamy masło i wykładamy jabłka. Całość posypujemy cukrem. Pieczemy na średnim ogniu, do momentu aż powstanie karmel, a jabłka zmiękną.
Przygotowanie deseru zaczynamy od wyłożenia na talerzyku deserowym jabłek i posypania ich kruszonką. Na samym końcu dodajemy lody waniliowe.
Deser można podawać gorący jak również można go przygotować wcześniej i przed samym podaniem dodać tylko lody. Jak dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz