Szukaj

Deser lodowo-jabłkowy z kruszonką


24.09.2017   Alicja

Deser z tą kruszonką, spróbowałam pierwszy raz we Francji u mojej koleżanki. Byłam zachwycona. Wspaniałe połączenie karmelizowanych jabłek z lodami waniliowymi, na pewno na długo pozostanie Wam w pamięci. Jak dla mnie to deser, który jest w pierwszej trójce moich ulubionych.

Składniki (na 5-6 porcji):
  • 4 jabłka
  • około 170g cukru
  • 75g masła
Składniki na kruszonkę: 
  •  90g cukru
  • 80g masła
  • 75g mąki
  • 60g tartych migdałów
  • 25g cukru pudru
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i zaczynamy przygotowywać naszą kruszonkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a po wyrobieniu ciasta kruszymy je w palcach na małe ,,okruchy". Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i na nim wysypujemy naszą kruszonkę. Pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumieni.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce. Na patelnię rozpuszczamy masło i wykładamy jabłka. Całość posypujemy cukrem. Pieczemy na średnim ogniu, do momentu aż powstanie karmel, a jabłka zmiękną.

Przygotowanie deseru zaczynamy od wyłożenia na talerzyku deserowym jabłek i posypania ich kruszonką. Na samym końcu dodajemy lody waniliowe.

Deser można podawać gorący jak również można go przygotować wcześniej i przed samym podaniem dodać tylko lody. Jak dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki