Tarta z boczkiem
04.02.2013 Alicja
Składniki na ciasto:
Na początku wyrabiamy nasze ciasto, jeżeli będzie za bardzo klejące dodajcie odrobinę więcej mąki i wkładamy je do lodówki na około 1 h.
Ta tarta jest w sam raz na zimowe wieczory. Chrupiący boczek w masie śmietanowo - jajecznej, całość posypana serem. Prawda, że pysznie brzmi?

- 200g mąki
- 100g masła
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
- 600g boczku
- 200g śmietany 18%
- 3 jajka
- około 50g startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a formę smarujemy tłuszczem.
Boczek kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni, aż do wytopienia się tłuszczu.
Jajka dodajemy do śmietany i starannie ze sobą wszystko mieszamy. Wsypujemy odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Posypujemy zarumienionym boczkiem i zalewamy naszą masą. Na samym końcu posypujemy startym serem.
Pieczemy około 20minut, tak aby masa się ścięła i ładnie zarumieniła.
Etykiety:
Mięsne,
Przystawki
0 komentarze:
Prześlij komentarz