Muffiny cytrynowe z lukrem
24.04.2013 Magda
Pieczenie czegoś pysznego w środku tygodnia jest możliwe, nawet jeśli jesteśmy bardzo zabiegani. Wystarczy chwila, aby do porannej kawy zjeść słodkie, jeszcze ciepłe i aromatyczne muffiny. Te są wyjątkowe - maślane, pachnące, wilgotne, innymi słowy idealne na szybkie poprawienie humoru, osłodzenie sobie życie i ucieszenie rodziny. Zachęcam do pieczenia.
Składniki (na 12 muffinek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- sok i skórka z jednej cytryny
- 50g rozpuszczonego wystudzonego masła
- ¾ szklanki maślanki
- 3 jajka

Składniki na lukier:
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wrzątku
Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sól, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem z maślanką, rozpuszczonym masłem, sokiem i skórką z cytryny.
Łączy składniki suche z mokrymi i wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 20-25 minut.
Gdy muffiny wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy sok z cytryny, wrzątek i przesiewamy cukier puder. Ucieramy pałką przez kilka minut aby dokładnie rozetrzeć kryształki cukru. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty lub za rzadki, dodajemy w zależności wrzątku lub cukru. Gotowym lukrem polewamy muffiny. Można posypać startą skórką z cytryny.
Łączy składniki suche z mokrymi i wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 20-25 minut.
Gdy muffiny wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy sok z cytryny, wrzątek i przesiewamy cukier puder. Ucieramy pałką przez kilka minut aby dokładnie rozetrzeć kryształki cukru. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty lub za rzadki, dodajemy w zależności wrzątku lub cukru. Gotowym lukrem polewamy muffiny. Można posypać startą skórką z cytryny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz