Szaszłyki z łososiem
10.04.2013 Alicja
Składniki (na 5-6 szaszłyków):
To jedna z tych przystawek, dzięki którym zrobicie wrażenie na gościach. Pięknie się prezentuje, rewelacyjnie smakuje i jest łatwa w przyrządzeniu. Uwielbiam połączenie suszonego mięsa wołowego, łososia i soku z cytrusów.
Składniki (na 5-6 szaszłyków):
- filet z łososia bez skóry ok 500g
- bresaola to suszone mięso wołowe. Jest pyszne, ja wykorzystuje 1 plasterek na dwa kawałeczki łososia. Zakładając, że na każdym szaszłyku będą cztery kawałeczki łososia to potrzebujemy dwa plasterki bresaoli na szaszłyk.
Składniki na sos:
- 3 cytryny
- 1 pomarańcza
- 50g masła
- 100g cukru
Filety z łososia kroimy na małe kwadraciki. W sklepie wybierzcie filet z łosia trochę grubszy, wtedy kawałeczki z łososia będą się lepiej prezentowały.
Każdy plasterek bresaoli tniemy na połowę, owijamy nim nasz kwadracik z łososia i nabijamy na szaszłyk.
Następnie przygotowujemy sos z cytrusów. Myjemy owoce, a następnie je wyciskamy. Przelewamy sok do małego rondelka i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy pomału masło, ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier. W przepisie jest podane 100g cukru, ale jeżeli uznacie, że sos jest ciągle za mało słodki, dodajcie go trochę więcej.
Sos można przygotować wcześniej i tylko przed samym podaniem przygrzać.
Szaszłyki pieczemy na odrobinie oleju, podajemy gorące polane sosem z cytrusów lub tak jak na zdjęciu przelane do malutkich szlaneczek.

Etykiety:
Przystawki,
Ryby
0 komentarze:
Prześlij komentarz