Tarta z Luberon
17.04.2013 Alicja
Na tak posmarowaną formę rozkładamy naprzemiennie pomidory z serem kozim (lub mozzarellą). Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Na to wszystko rozkładamy rozwałkowane ciasto. Boki ciasta należy włożyć do środka formy.
Tak przygotowaną tartę pieczemy 30-40 min w temperaturze 200°. Po upieczeniu, tartę przekładamy na talerz. Podajemy na ciepło, udekorowaną tymiankiem.
Co prawda na pyszne polskie pomidory jest jeszcze za wcześnie, ale przy tak pięknej pogodzie nie mogłam się oprzeć aby nie zamieścić tego przepisu.
Smak tej tarty poznałam dzięki mojej koleżance Aurelie (Merci Aure:). Jako rodowita mieszkanka Prowansji pokazała mi co to znaczy smak karmelizowanych pomidorów w połączeniu z kruchym ciastem tatry.
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok 1kg pomidorów
- 250g sera koziego lub mozzarelli
- 50g cukru
- tymianek
- sól, pieprz
Mąkę mieszamy razem z miękkim masłem. Następnie dodajemy jajko (uprzednio roztrzepane widelcem), 2-3 łyżki wody oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na minimum 30 min do lodówki.
Przekrawamy pomidory na pół, wzdłuż ich długości, usuwamy miąższ a następnie lekko solimy i zostawiamy tak na kilka minut. 50g cukru rozpuszczamy z 2 łyżkami wody w rondelku, aż do otrzymania białego karmelu. Następnie niezwłocznie przelewamy karmel do formy na tartę i dobrze go rozprowadzamy.
Na tak posmarowaną formę rozkładamy naprzemiennie pomidory z serem kozim (lub mozzarellą). Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Na to wszystko rozkładamy rozwałkowane ciasto. Boki ciasta należy włożyć do środka formy.
Tak przygotowaną tartę pieczemy 30-40 min w temperaturze 200°.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
3 komentarze:
ciasto nakładamy na składniki? wgniatamy je czy luźno ciasto opada na pomidory i ser czy jak? dobrze rozumiem, że tarta się piecze "do góry nogami"?
Tak, jest to tarta odwrócona. Ciasto jest u góry a składniki bezpośrednio na formie. Po upieczeniu przekładamy ją na talerz. Ciasto luźno kładziemy na składniki, pamiętamy tylko aby włożyć boki ciasta do formy.Pozdrawiamy:)
Bardzo mi się podoba ten przepis! Jako osoba która nie piekła nigdy tarty (tym bardziej odwróconej) czułem lekki niepokój smarując spód brytfanki karmelem. Ale oczywiście miło się zaskoczyłem (mało powiedziane). Tarta jest słodziutka - karmel tworzy chrupiącą skorupkę, no i zapach jest niesamowity.
Prześlij komentarz