Szukaj

Ciasto serowe z Ricottą

15.05.2013 Alicja

Jak dla mnie jest to ciasto idealne na ciepłą, słoneczną pogodę. Schłodzona masa serowa, zalana sosem truskawkowym. Mniam!!! Kolejną jego zaletą jest to, że  nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby je zrobić wystarczy posiadać mikser:) i zmiksować ze sobą 6 na 10 składników podanych w przepisie.


Składniki:
  • 200g herbatników (mogą być Petitki)
  • 70g masła
  • 125g serka np Philadelphia
  • 250g Ricotty
  • 2 jajka
  • 40g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (2x16g)
  • 2 łyżeczki mąki ziamniaczanej
  • 300g truskawek
  • cukier


Herbatniki wsypujemy do miski i za pomocą np. tłuczka kuchennego kruszymy je na drobne kawałeczki.

Masło rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do naszych herbatników. Starannie mieszamy, aby wszystkie herbatniki,, przeszły" masłem.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na nią herbatniki.

Przygotowujemy pojemnik do miksowania. Mieszamy w nim sery (Philadelphia, Ricotta), 2 jajka, cukier, 1 opakowanie cukru wanilowego oraz mąkę ziemniaczaną. Po dokładnym zmiksowaniu, przelewamy masę do formy z herbatnikami. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem przygotowujemy sos z truskawek. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka i posypujemy cukrem waniliowym (16g). Podgrzewamy na średnim ogniu (ja dodaję na początku odrobinę wody, aby truskawki się nie przypaliły), co jakiś czas posypujemy cukrem i sprawdzamy czy są wystarczająco słodkie.

Ciasto podajemy polane sosem truskawkowym.



0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki