Lazania z botwinką
22.05.2013 Magda
Użycie botwiny do lazanii może wydać się zaskakujące i nietypowe, ale efekt jest naprawdę smakowity. Serowe, lekko słodkawe nadzienie, z wyraźną nutą czosnku, kremowy sos beszamelowy i chrupiący, serowy wierzch to elementy charakterystyczne dla tej lazanii. W sezonie na botwinkę jest to danie idealne, a dla smakoszy wręcz obowiązkowa pozycja w menu.
Składniki (na 3 porcje):
- 9 płatów makaronu do lazanii
- 1kg botwiny bez buraczków
- 300g sera risotta
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kawałek żółtego sera
Botwinkę myjemy i kroimy na około 2cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i przez około 15 minut dusimy posiekaną botwinkę co jakiś czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy ząbek czosnku i serek risotta. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W osobnym rondelku rozpuszczamy resztę masła. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez około 3-5 minut. Następnie, dodajemy powolutku mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie miał gęstą, kremową konsystencję. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie (moje miało wymiary 27x17cm) smarujemy masłem. Na dno wylewamy wylewamy 1/2 przygotowanego sosu, a na wierzch układamy płaty makaronu. Delikatnie dociskamy i rozsmarowujemy masę serowo-botwinkową. Następnie znowu układamy makaron, masę serowo-botwinową i ostatnią warstwę makaronu. Na wierz wylewamy resztę beszamelu i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 160° piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W osobnym rondelku rozpuszczamy resztę masła. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez około 3-5 minut. Następnie, dodajemy powolutku mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie miał gęstą, kremową konsystencję. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie (moje miało wymiary 27x17cm) smarujemy masłem. Na dno wylewamy wylewamy 1/2 przygotowanego sosu, a na wierzch układamy płaty makaronu. Delikatnie dociskamy i rozsmarowujemy masę serowo-botwinkową. Następnie znowu układamy makaron, masę serowo-botwinową i ostatnią warstwę makaronu. Na wierz wylewamy resztę beszamelu i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 160° piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz