Szukaj

Mus cappuccino

31.05.2013   Magda

Przestawiam dzisiaj pomysł na prosta, ale jakże efektowny deser. Elegancko podany będzie wspaniałym zwieńczeniem pysznego obiadu, a jego delikatny smak cappuccino doskonale zastąpi poobiednią kawę.

Składniki (na 4 pucharki):
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru 
  • 200g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody 
Żółtka wybijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty, jasny krem. W odrobinie wody, rozpuszczamy kawę i ciągle miksując, wlewamy do jajek. 

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Śmietanka zawsze ładnie się ubije, jeśli przed ubijaniem włożymy ją na 10 minut do zamrażalnika.

¾ bitej śmietany dodajemy do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przedkładamy do pucharków, wygładzając wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Przed podaniem możemy ozdobić startą gorzką czekoladą.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki