Szukaj

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

27.05.2013 Alicja


Zapiekanka ta świetnie się sprawdza jako dodatek do różnego rodzaju mięs (ja często podaje ją w towarzystwie piersi z kaczki:). To super alternatywa dla klasycznych gotowanych ziemniaków.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • ok 80 dkg ziemniaków
  • 1 cukinia 
  • 250 g śmietany 18%
  • ok 150 g startego sera gruyere
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
Cukinię myjemy i kroimy na talarki. 

Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy także na cieniutkie talarki.

W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki i cukinię. Całość solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Na wierzchu zapiekanki rozprowadzamy śmietanę i posypujemy startym serem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1h 15 minut do momentu aż ziemniaki będą mięciutkie. 


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki