Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
27.05.2013 Alicja

Składniki (porcja dla 2 osób):
Zapiekanka ta świetnie się sprawdza jako dodatek do różnego rodzaju mięs (ja często podaje ją w towarzystwie piersi z kaczki:). To super alternatywa dla klasycznych gotowanych ziemniaków.

Składniki (porcja dla 2 osób):
- ok 80 dkg ziemniaków
- 1 cukinia
- 250 g śmietany 18%
- ok 150 g startego sera gruyere
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Cukinię myjemy i kroimy na talarki.
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy także na cieniutkie talarki.
W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki i cukinię. Całość solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Na wierzchu zapiekanki rozprowadzamy śmietanę i posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1h 15 minut do momentu aż ziemniaki będą mięciutkie.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz