Szybka chińszczyzna
18.06.2013 Magda
Składniki (na 2 porcje):
PUSZYSTY RYŻ SZAFRANOWY
Składniki (na 2 porcje):
Macie czasem kulinarnego lenia, kiedy nie chce się stać przy
garach, a zjadło by się coś pysznego? Mi się czasem zdarzają takie dni i wtedy
szybka chińszczyzna jest dla mnie zbawieniem. Jej przygotowanie zajmuj tyle
czasu ile potrzeba na ugotowanie ryżu, a gotowa mrożonka chińska ułatwia dodatkowo sprawę. Ponadto, przyprawienie tej potrawy daje ogromną
swobodę i przy każdym przygotowaniu tworzy się nowy, niesamowity smak. Podane przeze mnie
przyprawy są tylko sugestią, tak naprawdę trzeba poeksperymentować i stworzyć
swoją ulubioną mieszankę. Tak więc…do dzieła!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 średni filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki oleju sezamowego - jeśli nie posiadamy, można użyć zwykłego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosy sojowego
- przyprawa 5 smaków
- 350g mrożonki chińskiej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szklanka przegotowanej zimnej wody
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,
oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy do niej
sos chili, olej, sos sojowy i zgnieciony ząbek czosnku. Mieszamy i odstawiamy
na 5 minut. W międzyczasie możemy ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu
lub ugotować pyszny ryż szafranowy z przepisu poniżej.
Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią kawałki kurczaka. Smażymy,
często mieszając, aż kurczak się zarumieni. Następnie ściągamy kurczaka na
talerz i na gorącą patelnie wrzucamy mrożone warzywa, podlewamy odrobiną wody i
smażymy do rozmrożenia. Do rozmrożonych warzyw dodajemy usmażonego kurczaka. 2
łyżki przyprawy 5 smaków oraz rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw
z kurczakiem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aby
wszystkie składniki przeszły smakiem przypraw.
Po upływie 10 minut, możemy spróbować potrawę i wprowadzić poprawki w smaku - w zależności od naszych upodobań możemy zaostrzyć smak sosem chili, dosolić sosem sojowym lub dodać jeszcze więcej orientalnej nutki dodając szczyptę przyprawy 5 smaków.
Ostatnim krokiem jest zagęszczenie sosu - łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w odrobinie wody i dodajemy do potrawy, cały czas mieszając. Dusimy jeszcze 5 minut i gotowe. Potrawę może podawać z ugotowanym ryżem, makaronem ryżowym lub puszystym ryżem szafranowym.
PUSZYSTY RYŻ SZAFRANOWY
Składniki (na 2 porcje):
- szklanka ryżu długoziarnistego (lub ryżu basmati)
- 1 szklanka bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- szczypta szafranu
- szklanka wrzątku i dodatkowo 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy
Na początku namaczamy
szafran - do szklanki wrzucamy nitki szafranu i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy
do zaparzenia na około 10-15 minut. Jeśli do przepisu używamy buliony z kostki,
rozpuszczamy go we wrzątku. Natomiast gdy używamy domowego bulionu, podgrzewamy
go, aby był ciepły. W międzyczasie suchy ryż przesypujemy do sitka i opłukujemy
pod bieżącą wodą. Odstawiamy do obcieknięcia.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Następnie na oliwę wrzucamy ryż i prażymy go przez około 3 minuty - taki prażony ryż lepiej chłonie płyny. Po upływie 3 minut wlewamy cały wywar szafranowy, bulion oraz szklankę przegotowanej wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy ryż przez 15 minut, nie odkrywając pokrywki. Po tym czasie, ryż jest perfekcyjnie ugotowany, żółciutki i pachnący szafranem.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne,
Ryż
0 komentarze:
Prześlij komentarz