Wytrawne mini paschy
08.04.2014 Magda
Moje wytrawne mini paschy to nic innego jak serek twarogowy z wiosennymi, świeżymi dodatkami – chrupiącą, różową rzodkiewką i ostrym szczypiorkiem. Dla mnie taki twarożek to idealna przekąska na śniadanie wielkanocne. Ja serwuje każdemu z gości jego własną małą porcję, uformowaną w małe kopczyki i obłożoną zielonymi liśćmi rukoli – ładnie się prezentuje i każdy czuję się indywidualnie dopieszczony :)
Składniki (na 3 małe salaterki):
- 250 g twarogu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 duże lub 6 mały rzodkiewek
- 1/3 pęczku szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- pełnoziarniste pieczywo lub pumpernikiel

Małe salaterki wykładamy dokładnie folią spożywczą. Łyżką nakładamy serka do pełna, lekko dociskając. Wystające brzegi folii zawijamy na wierz serka i wygładzamy powierzchnie. Wkładamy do lodówki i chłodzimy około 2 godziny. Przed podaniem wykładamy na talerzyki - odwijamy folię z wierzchu i kładziemy salaterkę, dnem do dołu. Następnie ściągamy salaterkę i delikatnie ściągamy folię. Ozdabiamy plasterkami ogórka i wąsami szczypiorku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz