Baba marmurkowa
04.04.2015 Magda
Aby tradycji stało się zadość, na moim wielkanocnym stole musiała stanąć piękna baba. Nie tylko pięknie się prezentuje, nieskromnie powiem, że wyszła mi w tym roku jak malowana, ale także jest przepyszna. Pięknie pachnie karmelem, od likieru jakie używam, a dodanie do niej prawdziwej czekolady z łyżeczką kawy, nadało jej wyjątkowego, głębokiego smaku.
Składniki (na formę o średnicy ok. 22cm):
- 200g miękkiej margaryny i trochę do wysmarowania formy
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki mleka i 3 łyżki dodatkowo
- kieliszek wódki lub słodkiego likieru (ja użyłam karmelowego)
- 50g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania


Formę na babę smarujemy dobrze tłuszczem i obsypujemy bułką. Piekarnik nastawiamy na 180° do nagrzania. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek i sól. Ostawiamy.
Do miękkiej margaryny dodajemy cukier i za pomocą miksera ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę - może to długo zająć, ja miksowałam około 10 minut. Gdy masa jest gładka i puszysta, dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując - kolejne powinno się dodać gdy masa jest dokładnie wymieszana.
Następnie do ciasta dodajemy mleko i stopniowo wsypujemy suche składniki, dokładnie miksując. Na sam koniec dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze minutę.
Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy płynną masę czekoladową i mieszamy łyżką. Gotowym ciastem wypełniamy formę - można na przemian dodawać po kilka łyżek białej masy i kilka łyżek ciemnej lub najpierw wylać masę białą i na nią czekoladową i zrobić esy-floresy długim patyczkiem. Napełnioną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystawiamy do ostygnięcia na 10 minut, po czym ostrożnie odwracamy formę i wyciągamy babkę. Gdy całkowicie ostygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz