Młode ziemniaki pieczone z pomidorkami
29.04.2015 Magda
Młode ziemniaki są pyszne same w sobie, ale w takim zestawieniu staną się waszym numer jeden. Nie wiem w sumie czy to zasługa młodych ziemniaków, że ta przystawka jest taka pyszna czy to raczej dzięki soczystym, słodkim, aromatycznym pomidorkom jest to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Gorąco polecam podawać go z chrupiącym kurczakiem. Razem stanowią pyszny duet na sycący, letni obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- 600g młodych ziemniaków
- 300 g pomidorków koktajlowych na gałązce
- 4 całe ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- łyżka listków zielonej pietruszki i kilka gałązek tymianku

Pomidorki myjemy. Ząbki czosnku oddzielamy od siebie, ale nie obieramy. Po 20 minutowym podpiekaniu, wyciągamy ziemniaki i obracamy aby równo się zrumieniły. Między ziemniaki wkładamy całe ząbki czosnku a na wierzch układamy pomidorki zarazem z gałązkami - ładnie wyglądają i są bardziej aromatyczne. Wstawiamy jeszcze na 25 minut do piekarnika. Podajemy gorące.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz