Szukaj

Galaretka winno-rabarbarowa


29.05.2015   Magda

Orzeźwiająco zimna galaretka o niebanalnym smaku rabarbarowo-winnym wkrótce może stać się ulubionym deserem...jeśli tylko wyczekiwane ciepłe dni w końcu nadejdą. Ale jeśli nie chcecie czekać, to żywo różowy kolor galaretki na pewno poprawi humor w bardziej ponure dni.

Składniki (na 5 porcji):
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2,5 szklanki wody
  • szklanka słodkiego różowego wina
  • 6 łyżek wrzątku
  • sok z połowy cytryny
Rabarbar kroimy w centymetrową kostkę i przekładamy do garnka. Zasypujemy go cukrem, dodajemy sok z  cytryny i wstawiamy na średni ogień. Gdy rabarbar zacznie puszczać sok, wlewamy do niego wino i dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił a składniki połączyły. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż rabarbar jest miękki - około 5 minut. Na sam koniec dolewamy do niego letnią wodę, aby zatrzymać proces gotowania i ściągamy z gazu.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje, dodajemy ją do winnego rabarbaru i dokładnie mieszamy. Przygotowaną galaretkę rozkładamy do salaterek, nie żałując porcji rabarbaru. Ostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na około 2 godziny.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki