Galaretka winno-rabarbarowa
29.05.2015 Magda

Orzeźwiająco zimna galaretka o niebanalnym smaku rabarbarowo-winnym wkrótce może stać się ulubionym deserem...jeśli tylko wyczekiwane ciepłe dni w końcu nadejdą. Ale jeśli nie chcecie czekać, to żywo różowy kolor galaretki na pewno poprawi humor w bardziej ponure dni.
Składniki (na 5 porcji):
- 0,5 kg rabarbaru
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 2,5 szklanki wody
- szklanka słodkiego różowego wina
- 6 łyżek wrzątku
- sok z połowy cytryny

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje, dodajemy ją do winnego rabarbaru i dokładnie mieszamy. Przygotowaną galaretkę rozkładamy do salaterek, nie żałując porcji rabarbaru. Ostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na około 2 godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz