Jaglana ze szparagami i suszonymi pomidorami
08.06.2015 Magda
Taką kaszę jaglaną ze szparagami można podać jako wege danie główne, ale jeśli dla głodomorów jest to za mało, można dołożyć do tego jakieś smaczne mięsiwo, np. delikatny filet z kurczaka. Taka kasza ma świeży, bogaty smak dzięki bazie smakowej, którą jak się zmiesza z ciepłą kaszą, uwalnia swój cały aromat. Świetny pomysł na letni obiad.

Składniki (na 2 porcje):

Składniki (na 2 porcje):
- szklanka kaszy jaglanej
- mały pęczek zielonych szparagów
- 4-5 suszone pomidory z oleju
- 3 łyżki oliwy z pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 żabki czosnku
- 5-6 gałązek świeżego oregano
- 5-6 gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili
- 100g serka wiejskiego
Szparagi myjemy i usuwamy z nich zdrewniałą cześć - jeśli nagniemy szparaga, złamie się dokładnie w tym miejscu. Odkrawamy czubki, a łodygi kroimy na centymetrowe kawałki.
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem jej gotowania, wrzucamy pokrojone łodygi szparagów. Wszystko razem odcedzamy i przelewamy raz wodą.
W międzyczasie gdy kasza się gotujemy, przygotowujemy bazę smakową do niej. Siekamy drobno cebulę, czosnek, oregano i tymianek - ja wrzuciłam wszystko do robota kuchennego. Pomidory kroimy w cienkie paski.
Na patelnie wlewamy olej z pomidorów i podgrzewamy. Na oliwę wrzucamy cebulę, czosnek oraz zioła, posypujemy odrobiną soli aby się nie przypaliło i smażymy, do momentu aż cebula zmięknie - około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, chili oraz główki szparagów i smażymy wszystko jeszcze 3 minuty. Ściągamy z ognia. Do składników na patelni dodajemy ugotowaną kaszę razem ze szparagami, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Gotowe danie wykładamy na misę, na której będzie je podawać. Na wierzchu robimy kleksy z serka wiejskiego i posypujemy jeszcze odrobiną chili. Można przyozdobić świeżymy listkami oregano lub tymianku i podawać.
Etykiety:
Kasza,
Przystawki,
Wege
1 komentarze:
super propozycja na kasze jaglaną!
Prześlij komentarz