Szukaj

Sałatka z wędzonym kurczakiem i mango


11.06.2015   Magda

Kurczak i mango to połączenie, które idealnie się sprawdza. Zmieszanie ich z lekko pikantnym dressingiem to zestaw bomba. Taką sałatkę można śmiało podać na romantyczną kolację lub zabrać na lunch do pracy - nasyci nas na długo, ale jednocześnie nie pójdzie w boczki. Kolorystyka świetnie wpisuje się w letnie klimaty i jest idealna na letnie posiłki.

Składniki (na 2 porcje):
  • 100g roszponki
  • 2 udka wędzonego kurczaka
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • Na dressing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • sól i pieprz do smaku

Do słoiczka wkładamy wszystko składniki na dressing, zakręcamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Roszponkę dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na dużym talerzu - możemy też zrobić każdemu osobną porcję. Z kurczaka usuwamy skórę i oddzielamy mięso od kości. Większe kawałki kroimy. Mango obieramy i kroimy w kostkę - można to zrobić tak zwaną metodą na jeżyka. Kurczaka i mango polewamy połową przygotowanego dressingu, delikatnie mieszamy i rozkładamy na przygotowanej sałacie. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżeczką oddzielamy od skórki i także układamy na wierzchu sałatki. Całość polewamy resztą przygotowanego dressingu i podajemy. 


5 komentarze:

Olka pisze...

Na mango zawsze mam chęć, więc to sałatka idealna dla mnie.

Smaczna Strona pisze...

Mam nadzieje, że wypróbujesz i Ci posmakuje. Pozdrawiam, M.

Iga z Dietmap.pl pisze...

tylko 4 składniki + sos i wychodzi bardzo ciekawa mieszanka smaków! słony kurczak i słodkie mango, to lubię! :)

GM Forte pisze...

Bardzo ciekawie wyszło:)

Acutive pisze...

W sumie ciekawie to brzmi.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki