Czekoladowe muffinki z gruszką
29.09.2015 Magda
Połączenie gruszek z czekoladą to już klasyka, ale zachwyca za każdym razem. Nie mogłabym sobie lepiej dogodzić niż tymi intensywnie czekoladowymi, wilgotnymi i słodkimi muffinkami z tak dorodnymi teraz gruszkami.

- 2 twarde gruszki
- 1/5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 duże jajko
Nagrzewamy piekarnik do 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami.
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski przesiewamy sypkie składniki - mąkę, kako, sól, proszek i sodę, do tego dodajemy cukier. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem i olejem.
Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy, ale nie musi być dokładnie wymieszane. Wykładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Na wierz każdej muffinki wykładamy łyżeczkę pokrojonej gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
1 komentarze:
Oj tak, to połączenie zawsze robi na mnie wrażenie :) Pycha!
Prześlij komentarz