Zupa z makaronem soba, grzybami mung i schabem
12.10.2015 Magda
Nic nie dodaje większego kopa niż miseczka rozgrzewającej, pikantnej zupa z dużą ilością pożywnego makaronu i chrupiącymi kawałkami schabu. Inspirowana azjatyckimi smakami zupa ma ostrą, cytrusową nutę imbiru, słodko-słony smak sosu sojowego i aromat suszonych, czarnych grzybków mung.
- 250-gramowy kotlet schabowy
- 250g makaronu soba
- 25g suszonych grzybów mung
- 1l esencjonalnego bulionu warzywnego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 zielona dymka
- średnia cebula
- duży ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju

Grzyby mung odsączamy, odsączamy i kroimy w paski. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy bulion, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niego makaron, grzybki mung i kawałki imbiru. Gotujemy około 10 minut do momentu gdy makaron stanie się al dente. Po tym czasie dodajemy do zupy większą cześć usmażonego mięsa - zostawiamy kilka najładniej usmażonych kawałku do podania na wierzchu zupy. Gotujemy jeszcze 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną na skos dymkę. Podajemy gorącą z kawałkami schabu na wierzchu.
Etykiety:
Makaron,
Mięsne,
Przystawki,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz