Śledzie z żurawiną
19.12.2015 Magda

Składniki:
- 200g śledzi a'la matias
- szklanka suszonej żurawiny
- 1 duża cebula
- grubo mielony pieprz
- 2 liście laurowe
- olej rzepakowy

Suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodę i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie obieramy cebulę, przekrawamy i kroimy w cienkie piórka. Każdy filet śledzia dzielimy na 3-4 części. Żurawinę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na dno słoika układamy warstwę cebuli, na nią kilka kawałków śledzia, które doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Na śledzie układamy porządną warstwę żurawiny. Po boku wpychamy listki laurowe. Potem kontynuujemy z układaniem warstw w przedstawionym porządku. Na sam wszystko mocno dociskamy i zalewamy taką ilością oleju aby górna warstwa była nim pokryta - im bardziej dociśniemy warstwy tym mnie oleju będzie trzeba wlać. Przykrywamy i ostawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum 24 godziny.
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Przystawki,
Ryby
0 komentarze:
Prześlij komentarz