Jajka faszerowane pieczarkami
25.03.2016 Magda

Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże jajka
- 2 duże pieczarki
- 1/3 małej cebuli
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu
- łyżeczka masła
- łyżeczka oleju
- sól i pieprz do smaku
- odrobina świeżego tymianku

Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przepoławiamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem - może odłożyć trochę do posypania jajek na wierzchu. Dodajemy 3/4 przesmażonych pieczarek z cebulę, resztą posypiemy jajka do podania. Dodajemy majonez, jogurt, cześć posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku - wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką napełniamy wydrążone białka farszem. Układamy na talerzu - jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy odłożonym żółtkiem, pieczarkami i najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz