Pieczone bakłażany z sosem jogurtowym i tahiną
12.05.2016 Magda

- 2 duże bakłażany
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- łyżka pasty tahini
- łyżka soku z cytryny
- duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy
- ćwiartka granatu
- świeży tymianek

W międzyczasie gdy bakłażan się piecze, przygotowujemy szybkoi sos jogurtowy. Do miseczki przekładamy jogurt, pastę tahini i dokładnie mieszamy - pasta jest gęsta więc energiczne mieszanie i rozcieranie wskazane. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, kilka listków tymianku, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy aby smaki się przegryzły. Z granatu wypłukujemy łyżką ziarenka, najlepiej nad dużą miską, bo pryskają i wyskakują na całą kuchnie.
Gorącego bakłażana przekładamy na półmisek, polewamy 2/3 przygotowanego sosu - w reszcie polecam zamaczać pieczywo, które podajemy do tego dania. Wierzch posypujemy ziarnami granatu oraz świeżym tymiankiem. Od razu podajemy.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz