Szukaj

Żytnie naleśniki z serkiem kozim


09.06.2016   Magda

Po raz pierwszy jadłam takie naleśniki na wycieczce w Paryżu. Można było je kupić z foodtrucka i zajadać na ławce w parku. Piękne chwile. Jadłam wtedy dwie wersje tych naleśników - jedne pszenne, a drugie z domieszką mąki żytniej i te zdecydowanie smakowały mi lepiej. Ich orzechowy posmak dobrze łączył się z także wyrazistym i pikantnym serem kozim. Dodatek pietruszki do ciasta to mój zabieg upiększający wygląd naleśników :)

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mąki żytniej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
Nadzienie:
  • 100g serka koziego
  • łyżka mleka
  • 100ml śmietanki kremówki
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy sól oraz obie mąki i dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie z omytej pietruszki odrywamy całe listki i dodajemy do ciasta - delikatnie mieszamy.

Dobrze nagrzewamy patelnie i smażymy cienkie, rumiane naleśniki - z tej porcji wyszło mi 5 naleśników. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie - serek kozi rozcieramy z mlekiem na gładką pastę. Do wysokiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do serka i mieszamy do połączenia, po czym dodajemy resztę śmietany i delikatnie wszystko łączymy, aby masa nie straciła puszystości. 

Gotowym musem przekładamy upieczone, ciepłe naleśniki i od razu podajemy.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki