Żytnie naleśniki z serkiem kozim
09.06.2016 Magda
Po raz pierwszy jadłam takie naleśniki na wycieczce w Paryżu. Można było je kupić z foodtrucka i zajadać na ławce w parku. Piękne chwile. Jadłam wtedy dwie wersje tych naleśników - jedne pszenne, a drugie z domieszką mąki żytniej i te zdecydowanie smakowały mi lepiej. Ich orzechowy posmak dobrze łączył się z także wyrazistym i pikantnym serem kozim. Dodatek pietruszki do ciasta to mój zabieg upiększający wygląd naleśników :)
- 1 jajko
- 100ml mleka
- 100ml wody
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki mąki żytniej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- 100g serka koziego
- łyżka mleka
- 100ml śmietanki kremówki
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy sól oraz obie mąki i dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie z omytej pietruszki odrywamy całe listki i dodajemy do ciasta - delikatnie mieszamy.
Dobrze nagrzewamy patelnie i smażymy cienkie, rumiane naleśniki - z tej porcji wyszło mi 5 naleśników. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie - serek kozi rozcieramy z mlekiem na gładką pastę. Do wysokiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do serka i mieszamy do połączenia, po czym dodajemy resztę śmietany i delikatnie wszystko łączymy, aby masa nie straciła puszystości.
Gotowym musem przekładamy upieczone, ciepłe naleśniki i od razu podajemy.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz