Szukaj

Chłodnik litewski


26.07.2016   Magda

Nic mnie tak nie orzeźwia jak kubek zimnego, kremowego ...chłodnika. Ci co mnie znają to wiedzą w jakich ilość potrafię go zjeść i wiedzą, że postawiona przed dylematem lody czy chłodnik, zawsze wybiorę chłodnik :) Moim ulubionym, od zawsze i na zawsze jest ten z botwiny lub w wersji bardziej warzywnej - chłodnik litewski. Optymistycznie różowy, jak dla mnie dobry na każdą porę dnia. 

Składniki (na 4 porcje):
  • pęczek botwiny z buraczkami
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka gałązek lubczyku
  • kawałek pora
  • kilka liści selera - opcjonalnie
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki octu
Dodatkowo:
  • 0,5l maślanki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • ogórek szklarniowy
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny - do smaku
  • szczypta cukru
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, gdy będzie gorący, wrzucamy na niego pokrojoną marchewkę, pietruszkę, dodajemy pora, liście selera, ziele, liść laurowy oraz sól i świeżo zmielony pieprz - wszystko przesmażamy aż warzywa zaczną się podpiekać. Następnie, dodajemy liście lubczyku i smażymy jeszcze minutę. Wszystko zalewamy 1 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i pod półprzykryciem, gotujemy. W międzyczasie oczyszczamy buraczki z botwiny, obieramy je i kroimy w podobnej wielkości kostkę jak marchew. 

Do gotujących się warzyw dodajemy 2 łyżki octu i wrzucamy pokrojone buraczki, gotujemy 5 minut. W międzyczasie łodygi botwiny siekamy w małe kawałki, i wrzucamy do zupy. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie - u mnie około 10 minut. Na sam koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone liście botwiny i gotujemy ostatnie 5 minut, aby zmiękły. Gotowy wywar odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Do ostygniętego wywaru dodajemy maślankę, jogurt, drobno posiekamy koperek, pokrojony w drobną kostkę ogórek i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, a jeśli trzeba, można odrobinę zakwasić sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, podajemy dobrze schłodzony.


7 komentarze:

Simon pisze...

<3

Kawi pisze...

Pycha! Idealny na takie upały

Iza Fit pisze...

Wygląda nawet dobrze, może i doskonale;)

Trizer pisze...

Jak dla mnie to świetnie wygląda, ciekawe jak ze smakiem;)

Smaczna Strona pisze...

Zapewniam, że tak samo dobrze smakuje jak wygląda. Jak dla mnie obowiązkowa ochłoda na lato. Wolę chyba bardziej niż lody :)

Fit pisze...

Dobrze to wygląda!

Anonimowy pisze...

С сумкой которой пользуются женщины всё сложно. Для владелицы на первое место становиться то, как смотреться аксессуар. Женщина готова тратить некоторое время, чтобы присмотреться к оригинальной для себя вещи в гардеробчике, но при этом произвести впечатление на друзей. В сумке женщины можно зафиксировать парфюм, медикаменты, визитки. Каталог бывает гораздо значительнее, всё упираеться от наименования избранного аксессуара. В гардеробе девы сразу много сумок разных стилей и цветов. Для похода на прогулок или рутинных будней женщина избирает среднюю сумочку или кросс-боди, для саммита с коллегами днем. Интересно, что женщине редко одаривают сумку. Атрибуты дива выбирает единолично, а если есть нужда, то демонстрирует родным то, что она хочет в атрибуте ожидающего сувенира. Подарки и спонтанные покупки здесь будут ненужны. Покупка новой вещи – это ответственное дело, но безумно милое. Поэтому делайте это часто тут сумки корс .

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki