Mus jogurtowy z kisielem czereśniami
16.07.2016 Magda
Subtelnie słodki, puszysty i lekki mus jogurtowy, a do tego lekko kwaskowy kisiel z czereśni to wspaniałe połączenie na letni deser. Deser świetny o każdej porze lata, bo można do niego dodać takie sezonowe owoce jakie są akurat dostępne, albo jakie najbardziej lubicie. Aby był jeszcze lżejszy, można go przygotować z minimalną ilością cukru lub zastąpić go miodem. Mniam!Składniki (na 2 porcje):
- 100g jogurtu greckiego
- 100ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
Na kisiel czereśniowy:- 100g przekrojonych i wypestkowanych czereśni
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- łyżeczka skrobi ziemniaczenej
- 2 łyżki zimnej wody
Do szklaneczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą - dokładnie mieszamy i ostawiamy. Przygotowujemy kąpiel wodną dla musu jogurtowego - do rondla wlewamy odrobinę wody i wstawiamy go na gaz. Do żaroodpornej miski przekładamy jogurt, 2 łyżki cukru kryształ i sok z pomarańczy i stawiamy go na garnek. Trzepaczką, cały czas mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści a jogurt się podgrzeje i stanie się puszysty. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostygnięcia.
W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z drobiną cukru pudru. Małymi porcjami, dodajemy ubitą kremówkę do masy jogurtowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotową masę przekładamy do pucharków z kisielem czereśniowym i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy schłodzone.






0 komentarze:
Prześlij komentarz