Hiszpański gulasz
29.08.2016 Magda
Niby coś nowego, a jednak wszystkie składniki i smaki tego gulaszu przypominają dobrze nam znane i lubiane leczo. Jednak nowością jest w nim dodatek kiełbasy chorizo, którego nie da się niczym zastąpić. Jej dymny, pikantny i paprykowy smak rozchodzi się po całym daniu i nasyca każde zawarte w nim warzywo. Jeśli uda Wam się zdobyć tę kiełbasę, a często bywa w pewnej znanej sieciówce, polecam wypróbować to danie.
- pętko kiełbasy chorizo - około 280g
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 średnia żółta papryka
- 1 duży pomidor
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 duża cukinia
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy składniki gulaszu - kiełbasę kroimy w plasterki, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Myjemy pomidora i kroimy w dużą kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w średniej grubości krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy ze skórki.
Do dużego rondla wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy, na niego wrzucamy kiełbasę i smażymy około 10 minut na średnim ogniu, aż uwolni swój paprykowy, pikantny aromat. Następnie do kiełbasy dodajemy pokrojoną cebulę, ziemniaki i marchewkę i smażymy około 5 minut, mieszącą aby pokryło się tłuszczem z kiełbasy. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obie pokrojone papryki i smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień do połowy i dusimy pod niepełnym przykryciem około 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
W międzyczasie myjemy cukinie i kroimy ją w kostkę. Umytą pietruszkę siekamy. Po 20 minutach, dodajemy do gulaszu pokrojoną cukinię, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie, ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Przed samym podaniem dodajemy posiekanej natki pietruszki i mieszamy.
W międzyczasie myjemy cukinie i kroimy ją w kostkę. Umytą pietruszkę siekamy. Po 20 minutach, dodajemy do gulaszu pokrojoną cukinię, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie, ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Przed samym podaniem dodajemy posiekanej natki pietruszki i mieszamy.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
1 komentarze:
Już wiem co dziś na obiad zatem :)
A po więcej fajnych fit inspiracji i dietetycznych nowinek oraz ciekawostek zapraszam Cię na bloga Kcalmara! :)
Prześlij komentarz