Shakshuka
05.11.2016 Magda
Shakshuka to izraelskie danie śniadaniowe składające się z jajek ugotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkami. Bardzo sycące, rozgrzewające i dodające mocy danie może być także podane na obiad. U mnie podaje je zawsze na śniadanie, dlatego porcja pikanterii jest umiarkowana. Pyszna ze świeżym chlebem, u mnie obowiązkowo także z jogurtem - świetnie odświeża każdy kęs dania.
- 3 duże jajka
- puszka pomidorów krojonych
- 2 świeże, dojrzałe pomidory
- połowa czerwonej papryki
- średniej wielkości czerwona cebula
- 1 średni ząbek czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki pikantnej pasty z pomidorów
- 1 płaska łyżeczka nasion kuminu
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Do podania:
- świeży pszenny chleb
- gęsty jogurt grecki
Przygotowujemy warzywa - myjemy paprykę, pomidory, obieramy cebulę i czosnek. Wszystkie składniki kroimy w małą kostkę.
Na suchą patelnie wsypujemy kumin i prażymy na średnim ogniu, aż zacznie podskakiwać i pachnieć. Przekładamy go do moździerza i ucieramy. Na patelnie wlewamy oliwę, gdy się nagrzeje dodajemy na nią koncentrat pomidorowy i pikantną pastę - smażymy około 3 minuty. Następnie, dodajemy do tego pokrojoną cebulę, paprykę, roztarty kumin, czosnek oraz dużą szczyptę soli. Dusimy wszystko razem na średnim ogniu, aż papryka zmięknie - około 10 minut. Następnie dodajemy świeże, pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki i dusimy kolejne 10 minut, aż sos dobrze zgęstnieje i odparuje.
Po tym czasie próbujemy i doprawiamy do smaku solą. Jajka wybijamy pojedynczo do małej miseczki. W sosie robimy zagłębienie i wlewamy do niego jajka. Zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywamy sos przykrywką i dusimy około 5-7 minut, aż białka jaj się zetną, ale żółtka pozostaną płynne - utworzy się na nich delikatna biała błonka. Potrawa jest gotowa do podania. Można ją podać samą, ale pyszna jest zagryzana kromkami świeżego chleba oraz z kleksem z jogurtu.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz