De-sernik piernikowo-orzechowy
22.12.2016 Magda
Kto powiedział, że na święta na słodko muszą być tylko ciasta? U mnie było tak odkąd pamiętam, że piekło się blachy ciasta już na kilka dni przed - makowiec, sernik i piernik. A o ile łatwiej będzie u mnie w tym roku kiedy jeden z obowiązkowych wypieków zastąpie szybkim i prostym deserem. De-sernik to sernik, w słoiczku, w wersji bardzo świątecznej z pachnącymi piernika i chrupiącymi orzechami.
Składniki (na 4 porcje):
Składniki (na 4 porcje):
- 200g serka homogenizowanego
- 200ml śmietanki kremówki
- 8 cienkich pierniczków
- pół szklanki orzechów włoskich
- łyżka cukru
Orzechy wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego na 180° pierkanika na 5 minut. Po tym czasie wykładamy do ostygnięcia i siekamy z grubsza nożem.
Pierniczki przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Do słoiczków/miseczek/pucharków, w którym będziemy podawać, wsypujemy na dno po łyżce rokruszonych pierniczków i odrobinę posiekamych orzechów - zostawiamy trochę na wierzch.
Do naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek, dodajemy do niego cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Do serka dodajemy łyżkę bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy do połączenia składników.
Do każdego słoiczka wykładamy solidną porcję masy serowej. Na wierzch posypujemy resztą pierniczów oraz orzechami. Wkładamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.
Do każdego słoiczka wykładamy solidną porcję masy serowej. Na wierzch posypujemy resztą pierniczów oraz orzechami. Wkładamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Desery
0 komentarze:
Prześlij komentarz