Szukaj

De-sernik piernikowo-orzechowy


22.12.2016   Magda

Kto powiedział, że na święta na słodko muszą być tylko ciasta? U mnie było tak odkąd pamiętam, że piekło się blachy ciasta już na kilka dni przed - makowiec, sernik i piernik. A o ile łatwiej będzie u mnie w tym roku kiedy jeden z obowiązkowych wypieków zastąpie szybkim i prostym deserem. De-sernik to sernik, w słoiczku, w wersji bardzo świątecznej z pachnącymi piernika i chrupiącymi orzechami. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 200g serka homogenizowanego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 8 cienkich pierniczków
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • łyżka cukru
Orzechy wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego na 180° pierkanika na 5 minut. Po tym czasie wykładamy do ostygnięcia i siekamy z grubsza nożem.

Pierniczki przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Do słoiczków/miseczek/pucharków, w którym będziemy podawać, wsypujemy na dno po łyżce rokruszonych pierniczków i odrobinę posiekamych orzechów - zostawiamy trochę na wierzch. 

Do naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek, dodajemy do niego cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Do serka dodajemy łyżkę bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy do połączenia składników. 

Do każdego słoiczka wykładamy solidną porcję masy serowej. Na wierzch posypujemy resztą pierniczów oraz orzechami. Wkładamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki