Mus z białej czekolady z kawą
31.12.2016 Magda
Puszysty deser podany w eleganckich kieliszkach będzie wspaniałym uzupełnieniem sylwestrowej imprezy. Słodki mus z białej czekolady przełamany goryczką kawy to idealne połączenie.
Składniki (na 2-3 porcje):
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100ml kremówki
- 80g białej czekolady i kostka do przybrania
- płaska łyżeczka kawy instant i odrobina do przybrania
- 3 łyżki mleka
- 1 zimne białko
- szczypta soli

Do wybitego białka dodajemy odrobinę soli i ubijamy mikserem na bardzo sztywną masę. Śmietankę kremówkę tażde ubijamy na sztywno.
Gdy czekolada jest ostygnięta, ale jeszcze lekko letnia, dodajemy połowę do ubitych białek i mieszamy szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Następnie dodajemy resztę i mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie aby masa pozostała puszysta. Przekładamy mus do przygotowanych salaterek i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem posypujemy z wierzchu kawą. Kostkę czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach i wiórkami posypujemy wierzch deseru. Podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz