Szukaj

Kokosowo-rumowa panna cotta z marakują


18.01.2017   Magda


Zima to wspaniały okres jeśli patrzeć po dostępności owoców egzotycznych. Kiedy u nas zimno, śnieżno i ciemno, w innych krajach właśnie dojrzewają smakowite owoce. Dzięki temu w zimowe dni, za pomocą takich smakołyków możemy się na chwilę przenieść w tropiki.

W tej ,,podróży" na pewno pomoże nam kokosowa panna cotta z dodatkiem słodko-kwaśnej makarui. Iście tropikalny koktajl smaków w prostym wykonaniu.

Składniki (na 4 porcje):
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2-3 marakuje do dekoracji

Do rondelka przekładamy mleczko kokosowe z puszki - dodajemy też odstany się tłuszcz. Do tego dodajemy cukier i wstawiamy na średni ogień. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

W międzyczasie, rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody i odestawiamy do napęcznienia.

Do ciepłego mleczka kokosowego z cukrem dodajemy ekstrakt waniliowy, rum oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Przelewamy wszystko do salaterek, w których będziemy podawać i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia - 2-3 godziny.

Przed podaniem, dekorujemy każdą porcję miąższem z makarui.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki