Kokosowo-rumowa panna cotta z marakują
18.01.2017 Magda
Zima to wspaniały okres jeśli patrzeć po dostępności owoców egzotycznych. Kiedy u nas zimno, śnieżno i ciemno, w innych krajach właśnie dojrzewają smakowite owoce. Dzięki temu w zimowe dni, za pomocą takich smakołyków możemy się na chwilę przenieść w tropiki.
W tej ,,podróży" na pewno pomoże nam kokosowa panna cotta z dodatkiem słodko-kwaśnej makarui. Iście tropikalny koktajl smaków w prostym wykonaniu.
Składniki (na 4 porcje):
- puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 2-3 marakuje do dekoracji
Do rondelka przekładamy mleczko kokosowe z puszki - dodajemy też odstany się tłuszcz. Do tego dodajemy cukier i wstawiamy na średni ogień. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
W międzyczasie, rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody i odestawiamy do napęcznienia.
Do ciepłego mleczka kokosowego z cukrem dodajemy ekstrakt waniliowy, rum oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Przelewamy wszystko do salaterek, w których będziemy podawać i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia - 2-3 godziny.
Przed podaniem, dekorujemy każdą porcję miąższem z makarui.






0 komentarze:
Prześlij komentarz