Szukaj

Papryka faszerowana fasolą


30.03.2017   Magda


Prostota dań zawsze do mnie przemawia. Bo nie zawsze chodzi o to, aby się bardzo natrudzić aby dobrze zjeść. Z tymi paprykami tak właśnie jest - szybki farsz z fasoli i sosu pomidorowego z nutą włoskich przypraw i do tego ciągnące się sery. Nic prostszego, a jakie dobre.

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 3 papryki - u mnie żółte i czerwone
  • puszka białej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 100g sera żółtego
  • pół kulki mozzarelli
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią cebulę - podpiekamy około 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach oregano i bazylię i smażymy jeszcze minutę. Do tego, dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy ognień i dusimy 5 minut.

W czasie gdy sos się dusi, odcedzamy fasolę na sito i przepłukujemy. Dodajemy fasolę do sosu i dusimy, aż sos zgęstnieje - około 10-15 minut.

W międzyczasie ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach, myjemy papryki, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy w niej papryki. Nastawiamy piekarnik na 180°.

Ściągamy sos z fasolą z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do tego starty ser i mieszamy. Takim farszem napełniamy połówki papryk. Wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Po 20 minutach wyciągamy papryki, na wierzch układamy kawałki mozarelli - ja odrywam kawałki palcami. Wstawiamy na ostatnie 10 minut do podpieczenia. Podajemy gorące.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki