Wołowe klopsiki z porem i cytryną
05.06.2016 Magda
Soczyste mięsne klopsiki, najpierw mocno podsmażone na patelni, aby stworzyć bazę do sosu, w którym potem jeszcze się duszą i nabierają smaku. Do tego proste dodatki, które podkreślaną smak wołowiny, delikatnych porów i kwaśnego sosu. Prosta kompozycja na smaczny obiad, z cytrusową, letnią nutą.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g mielonej wołowiny
- 1 duży por
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- kuskus
- natka pietruszki
- jogurt grecki
Białą część pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Dzielimy na małe kawałki i parujemy w garnku, aż staną się całkowicie miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy na nie klopsiki - obsmażamy je na brązowo z każdej strony. Gdy klopsiki zrobią się brązowe, zalewamy je przygotowanym bulionem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Następnie, zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy się dusić około 30 minut, aż sos się trochę zredukuje. Na sam koniec doprawiamy go solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus, który pasuje do tego dania, ponieważ świetnie wchłania sos i oddaje jego smak. Możemy także podać z dużą ilością pietruszki, kleksem jogurtu i cząstką cytryny.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
2 komentarze:
Jak parujemy pora? :)
Albo w szybkowarze - na około 10 minut albo nad garnkiem z wodą, w specjalnym sitku, który przykrywamy pokrywką. Wtedy około 15 lub więcej minut, sprawdzamy widelcem czy jest już miękki.
Prześlij komentarz