Szukaj

Wołowe klopsiki z porem i cytryną


05.06.2016   Magda

Soczyste mięsne klopsiki, najpierw mocno podsmażone na patelni, aby stworzyć bazę do sosu, w którym potem jeszcze się duszą i nabierają smaku. Do tego proste dodatki, które podkreślaną smak wołowiny, delikatnych porów i kwaśnego sosu. Prosta kompozycja na smaczny obiad, z cytrusową, letnią nutą.

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 duży por
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki soku z cytryny

Do podania:
  • kuskus
  • natka pietruszki
  • jogurt grecki
Białą część pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Dzielimy na małe kawałki i parujemy w garnku, aż staną się całkowicie miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Ostudzonego pora rozdrabniamy nożem i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso z dodatkami ręką i formujemy zgrabne klopsiki wielkości piłki pingpongowej. 

Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy na nie klopsiki - obsmażamy je na brązowo z każdej strony. Gdy klopsiki zrobią się brązowe, zalewamy je przygotowanym bulionem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Następnie, zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy się dusić około 30 minut, aż sos się trochę zredukuje. Na sam koniec doprawiamy go solą i pieprzem.

W międzyczasie przygotowujemy kuskus, który pasuje do tego dania, ponieważ świetnie wchłania sos i oddaje jego smak. Możemy także podać z dużą ilością pietruszki, kleksem jogurtu i cząstką cytryny. 


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak parujemy pora? :)

Smaczna Strona pisze...

Albo w szybkowarze - na około 10 minut albo nad garnkiem z wodą, w specjalnym sitku, który przykrywamy pokrywką. Wtedy około 15 lub więcej minut, sprawdzamy widelcem czy jest już miękki.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki