Rustykalna tarta warzywna
21.09.2017 Magda
Gorąca, aromatyczna tarta to zawsze przebój na moim stole - kruche, słone ciasto kryje w sobie bogactwo soczystych warzyw. Co dodamy do środka to tak naprawdę kwestia naszych smaków o ile będą to świeże, pachnące warzywa, które szybko stają się miękkie.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 50g masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli

- 1 mały bakłażan
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1 mała zielona cukinia
- 1 mała żółta cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka siekanych liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do obsmażenia
- Na wierzch:
- rozkłócone żółtko
- 100g tartego sera żółtego
Zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed rozwałkowaniem należy schłodzić. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i pokrojone w kostkę masło. Nożem siekamy suche składniki z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie, tworzymy dołek, dolewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt koła i na grubość około 3-4mm. Układamy ciasto na papierze. Na sam środek wykładamy wszystkie podsmażone warzywa i posypujemy je serem. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch, delikatnie zakładamy fałdy na siebie i dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie pięknie zarumienione. Podajemy gorące.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
2 komentarze:
uwielbiam takie zagięte brzegi :)
pyszności! uwielbiam takie dania
Prześlij komentarz