Szarlotka z pianką
23.10.2017 Magda

Składniki (na formę 30x26cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g zimnego masła i trochę do wysmarowania formy
- 2 żółtka
- kilka łyżek bułki tartej
- 1kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
Zaczynamy od zrobienia jabłek - umyte jabłka obieramy. Dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy jeszcze na pół. Do jabłek dodajemy cynamon, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. Na suchą patelnię wrzucamy jabłka, włączamy ogień i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby tylko odrobinę zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.
Robimy ciasto - na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Robimy dołek i wbijamy do niego same żółtka - białka zostawiamy do bezy. Ciasto wyrabiamy rękami, aż będzie sprężyste i odklejające się od rąk. W czasie wyrabiania można odrobinę podsypywać mąką, jeśli bardzo się klei. Gotowym ciastem wyklejamy całą foremkę, tworząc około 2-2,5 centymetrowy brzeg. Na wierzch ciasta sypiemy około łyżki bułki tartej, żeby wchłaniała soki z jabłek podczas pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Zaczynamy robić bezę. Do 3 przygotowanych białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować. Gdy piana zacznie mocno gęstnieć, dodajemy porcjami cukier, ubijając na wysokich obrotach. Gdy piana stanie się bardzo gęsta, błyszcząca, dodajemy ocet oraz budyń i jeszcze miksujemy 2-3 minuty.
Składamy ciasto - na ciasto wykładamy jabłka, możemy je ułożyć ładnie lub zostawić artystyczny nieład. Na jabłka układamy pianę z białek, rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
Upieczone ciasto wykładamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy możemy podawać.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Zaczynamy robić bezę. Do 3 przygotowanych białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować. Gdy piana zacznie mocno gęstnieć, dodajemy porcjami cukier, ubijając na wysokich obrotach. Gdy piana stanie się bardzo gęsta, błyszcząca, dodajemy ocet oraz budyń i jeszcze miksujemy 2-3 minuty.
Składamy ciasto - na ciasto wykładamy jabłka, możemy je ułożyć ładnie lub zostawić artystyczny nieład. Na jabłka układamy pianę z białek, rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
Upieczone ciasto wykładamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy możemy podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz