Pieczony dorsz z ziołowymi pomidorkami
19.11.2017 Magda

- 2 filety z polędwicy z dorsza (około 150g każdy)
- 300g pomidorków koktajlowych
- 50g masła
- 3 łyżki białego wina
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- pół cebuli
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- połowa cytryny


W międzyczasie przygotowujemy pomidorki - pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Cebulę bardzo drobno siekamy. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Na masło wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy wino i minutkę smażymy do odparowania alkoholu. Po czym, dodajemy pomidorki, doprawiamy solidnie solą i pieprzem, zmniejszamy na średni ogień i dusimy je w maśle około 5 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Ściągamy z ognia i na sam koniec dodajemy posiekane zioła - szczypiorek, koperek i pietruszkę.
Upieczoną rybę podajemy od razu z piekarnika, z wierzchu pokrytą ciepłymi pomidorkami z ziołami i masłem. Taką rybę możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kremowym puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.
Etykiety:
Danie główne,
Ryby
0 komentarze:
Prześlij komentarz