Cannelloni z sosem bolognese
13.01.2018 Magda
Cannelloni z sosem bolognese to pyszny, klasyczny przepis, który świetnie się sprawdzi na codzienny obiad lub przyjęcie. Można go zrobić w dużej ilość, na dużo wcześniej i podpiekać dopiero przed podaniem. Łączy w sobie smak dobrze znanego nam sosu bolognese z pysznym, kremowym beszamelem. Ciągnący, podpieczony ser to dodatkowa wisienka na torcie tego pysznego obiadu.
Składniki (na 4 duże porcje):
- opakowanie makaronu cannelloni
- 500g mielonego mięsa z szynki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- kulka sera mozarella
- około szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na tej samej patelni podgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy mięso - obsmażamy od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając grudy, aż stanie się brązowe i podpieczone.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy i mieszając, przesmażamy minutę. Następnie dodajemy obie puszki pomidorów, resztki pomidorów opłukujemy i wlewamy na patelnie - wlewamy wodę do połowy wysokości każdej z puszek, to jest wystarczająca ilość płynów potrzebna w sosie. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, dodajemy cukier i paprykę. Mieszamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż sos zgęstnieje - około godziny, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie możemy przygotować beszamel - w rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy mąkę mieszając aż stanie się złocista. Nie przestając mieszać, najlepiej rózgą cukierniczą, wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy, mieszając, aż sos stanie się kremowy i gęsty - gęstość ciasta naleśnikowego. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy kilka łyżek beszamelu. Rurki makaronowe wypełniamy farszem - najlepiej postawić je w pionie w naczyniu i wypełniać małą łyżeczką. Pozostały farsz, który nie zmieści się do rur, wykładamy także do naczynia, na makaron. Nafaszerowane rury układamy ciasno w naczyniu - jeśli robimy dwie warstwy rur, tak jak w moim naczyniu, najlepiej pomiędzy warstwy rozsmarować kilka łyżek beszamelu. Wierzch rur przykrywamy równomiernie beszamelem i rozkładamy po całości kawałki mozzarelli.
Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, ściągamy z wierzchu folię aluminiową i podpiekamy jeszcze chwilę aż zarumieni się w wierzchu - możemy też włączyć opcję grilla i szybko podpiec. Podajemy gorące.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz