Szukaj

Tościki z serem brie, orzechami i borówką


25.01.2018   Magda

Takie ciepłe, szybkie i małe co nie co to mój ulubieniec wszelkich przyjęć i ratunek podczas odwiedzin gości. Może brzmi to dziwnie, ale kromki chleba tostowego zawsze mam zamrożone w porcjach - nigdy nie udaje nam się zjeść całego opakowania, a szkoda by się zmarnowało. W tym przepisie świetnie sprawdzą się nawet te kromki odmrażane. 

Zastosowany tutaj zestaw smakowy z delikatnego, ciągnącego się sera, wytrawnych podpieczonych orzechów i przełamującego słodko-cierpkiego smaku borówek to istny hit i świetne połączenie. Zobaczycie jak będą szybko znikać. 
Składniki (na 4 tosty):
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • 8 plasterków sera brie
  • 2 łyżki obranych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2-3 łyżeczki konfitury borówkowej
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórki - możemy zachować kwadratowy kształt lub tak jak u mnie, przyciąć je na okrągło foremką. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy na minutę do wstępnego podpieczenia.

Po minucie wyciągamy je, obracamy na drugą stronę. Na wierzch układamy po 2 plasterki sera i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści, a orzechy i chleb zarumienią - około 3-4 minut, ale może być krócej - najlepiej jest obserwować.

Wyciągamy tosty, na wierzch dajemy kleks borówki i podajemy.


1 komentarze:

Smaczny zeszyt pisze...

Niezawodny klasyk! świetne połączenie smaków

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki