Canneles
05.01.2013 Alicja
Canneles to specjalność prosto z Bordeaux. Sekret smaku canneles tkwi w
tym, że wierzchnia warstwa jest skarmelizowana i twarda, a wewnętrzna
mięciutka, budyniowa. Ciastka muszą się dobrze przyrumienić, więc nie
wyciągajcie ich z piekarnika przed upływem wyznaczonego czasu.
Te małe pyszności przygotowuje się w specjalnych formach, które mają
cylindryczny kształt. Formy do canneles możecie bez problemu znaleźć w sklepach
internetowych.
Samo przygotowanie ciasta na canneles nie zajmuje dużo czasu, ale należy
pamiętać, że na kilka godzin odstawiamy je do lodówki, więc jeśli chcecie podać
je wieczorem, zacznijcie je już przygotowywać rano.

- 0,5 l mleka
- 50 g masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g mąki
- 2 jajka i 1 żółtko
- 1 łyżeczka rumu
W misce mieszamy mąkę z cukrem, a następnie dodajemy
jajka, żółtko, rum i cukier waniliowy.
W osobnym rondelku podgrzewamy mleko z masłem, tak aby
masło się rozpuściło. Podgrzane mleko z masłem wlewamy powoli do ciasta, ciągle
mieszając. Ciasto na canneles powinno być rzadkie. Gdy ciasto ostygnie,
wstawiamy je do lodówki na kilka godzin.
Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto należy dobrze wymieszać
i rozlać do foremek na 2/3 ich wysokości.
Rozgrzewamy piekarnik do 170°. Zaraz po włożeniu canneles
do piekarnika podwyższamy temperaturę pieczenia do 240°. Po 15 minutach
zmniejszamy temperaturę do 200° i pieczemy godzinę.
Etykiety:
Desery
0 komentarze:
Prześlij komentarz