Szukaj

Canneles

05.01.2013   Alicja

Canneles to specjalność prosto z Bordeaux. Sekret smaku canneles tkwi w tym, że wierzchnia warstwa jest skarmelizowana i twarda, a wewnętrzna mięciutka, budyniowa. Ciastka muszą się dobrze przyrumienić, więc nie wyciągajcie ich z piekarnika przed upływem wyznaczonego czasu.

Te małe pyszności przygotowuje się w specjalnych formach, które mają cylindryczny kształt. Formy do canneles możecie bez problemu znaleźć w sklepach internetowych.

Samo przygotowanie ciasta na canneles nie zajmuje dużo czasu, ale należy pamiętać, że na kilka godzin odstawiamy je do lodówki, więc jeśli chcecie podać je wieczorem, zacznijcie je już przygotowywać rano.

Składniki:
  • 0,5 l mleka
  • 50 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g mąki
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1 łyżeczka rumu
W misce mieszamy mąkę z cukrem, a następnie dodajemy jajka, żółtko, rum i cukier waniliowy.

W osobnym rondelku podgrzewamy mleko z masłem, tak aby masło się rozpuściło. Podgrzane mleko z masłem wlewamy powoli do ciasta, ciągle mieszając. Ciasto na canneles powinno być rzadkie. Gdy ciasto ostygnie, wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. 

Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto należy dobrze wymieszać i rozlać do foremek na 2/3 ich wysokości.

Rozgrzewamy piekarnik do 170°. Zaraz po włożeniu canneles do piekarnika podwyższamy temperaturę pieczenia do 240°. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200° i pieczemy godzinę.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki