Zupa krem z papryki
07.01.2013 Magda
Ta prosta w wykonaniu, ale niezwykle aromatyczna i smaczna zupa przywołuje na myśl smaki Meksyku. Dodatek tabasco pogłębia smak papryki i sprawia, że zupa przyjemnie rozgrzewa. Idealna w zimne wieczory.
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, poszatkowana
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 krople tabasco (lub do smaku)
- sól i pieprz
- kawałek mozzarelli
- łyżka oliwy z oliwek
W
garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej cebulę z kilkoma oberwanymi listkami tymianku. Smażymy wszystko około 2 minut,
aby cebula zmiękła, ale nie przypaliła się. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze
3 minuty.
W
ciepłym bulionie rozpuszczamy łyżeczkę koncentratu i dodajemy wszystko do
garnka z papryką i cebulą. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20
minut. Po tym czasie sprawdzamy czy papryka jest miękka. Ściągamy z ognia i blendujemy.
Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem i tabasco. Podajemy gorącą z
kawałkami mozzarelli i przybraną tymiankiem.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
3 komentarze:
Będe próbowała coś dla mnie ;) Vegetariańskie mniam :D
Przepyszna dziś gotowałam :)) wieczorem slimaczki
Mniam dziś znów ją gotuję;))
Prześlij komentarz