Wieprzowina z ananasem i kolorową papryką
08.01.2013 Magda
Połączenie słodkiego ananasa i ostrych dodatków tworzy wyśmienity i egzotyczny smak. Zaletą tego dania jest fakt, że praktycznie robi się samo – wrzuca się składniki do jednego garnka i voilà.
Połączenie słodkiego ananasa i ostrych dodatków tworzy wyśmienity i egzotyczny smak. Zaletą tego dania jest fakt, że praktycznie robi się samo – wrzuca się składniki do jednego garnka i voilà.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400g łopatki wieprzowej
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- po połówce czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki, pokrojonej w krótkie paski
- pół puszki ananasa w kawałkach wraz z lekkim syropem
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Łyżkę
oliwy rozgrzewamy w rondlu i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy
czosnek i chwilę razem smażymy. Następnie wrzucamy mięso i podsmażamy w rondlu
na brązowy kolor. Po kilku minutach wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody i dusimy pod
przykryciem przez około 15 minut.
Po tym
czasie dodajemy paprykę i wlewamy syrop z ananasów (wlewamy tyle soku ile sosu
chce my uzyskać). Dusimy jeszcze przez 10 minut aż papryka i mięso będą
miękkie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy według
uznania z ryżem lub kuskusem.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
1 komentarze:
Żoneczka zrobiła wczoraj- wypas jedzonko, polecam!!! :)
Prześlij komentarz