Tarta z porami
9.01.2013 Alicja
Uwielbiam tę
tartę, jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Nawet jeżeli nie jesteście
mistrzami w kuchni, na pewno sobie z nią poradzicie. Pory po obróbce tracą swój ostry cebulowy smak i stają się subtelne, delikatne i słodkie. Świetnie komponują się z kwaśną śmietanką i słonym parmezanem. Świetna propozycja na szybki obiad czy lunch.
Składniki:

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 pory
- 200g śmietany 12%
- 2 jajka
- 40g sera parmezan, drobno startego
- masło
- sól i pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Formę smarujemy masłem i rozkładamy na niej ciasto francuskie.
Pory obieramy, myjemy i kroimy na drobne plasterki.
Następnie gotujemy na parze ok 15 min.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajka, parmezan.
Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Ugotowane pory wykładamy na ciasto francuskie. Całość zalewamy
naszą masą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25
minut. Podajemy ciepłą po upieczeniu.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
2 komentarze:
bosko się prezentuje :)
koniecznie muszę spróbować zrobić:)
Prześlij komentarz