Szukaj

Tarta z porami

9.01.2013   Alicja

Uwielbiam tę tartę, jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Nawet jeżeli nie jesteście mistrzami w kuchni, na pewno sobie z nią poradzicie. Pory po obróbce tracą swój ostry cebulowy smak i stają się subtelne, delikatne i słodkie. Świetnie komponują się z kwaśną śmietanką i słonym parmezanem. Świetna propozycja na szybki obiad czy lunch. 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 pory
  • 200g śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 40g sera parmezan, drobno startego
  • masło
  • sól i pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 200°Formę smarujemy masłem i rozkładamy na niej ciasto francuskie.

Pory obieramy, myjemy i kroimy na drobne plasterki. Następnie gotujemy na parze ok 15 min. 

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajka, parmezan. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

Ugotowane pory wykładamy na ciasto francuskie. Całość zalewamy naszą masą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut. Podajemy ciepłą po upieczeniu.

2 komentarze:

Kaja Lelonek-Laber pisze...

bosko się prezentuje :)

Klaudia L pisze...

koniecznie muszę spróbować zrobić:)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki