Muffiny z prażonymi jabłkami
10.01.2013 Magda
Muffiny są najprostszym i najszybszym
wypiekiem. Idealnie się sprawdzają, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście.
Można je zrobić w chwili ich przyjścia i podawać jeszcze ciepłe do kawy. Przygotowanie
naprawdę nie zajmie wiele czasu.
Sekret puszystego ciasta każdych babeczek
tkwi w niezbyt dokładnym wymieszaniu składników – malutkie grudki są wręcz
wskazane. Magicznym składnikiem tych muffinek są prażone jabłka, dzięki którym pozostają
długo wilgotne i pachnące.
Składniki (na 12 muffinek):

- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
Jabłka myjemy, obieramy,
usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni
rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie starte jabłka. Posypujemy cukrem waniliowym
i często mieszając, smażymy przez około 10 minut, aż sok z jabłek odparuje.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie, przygotowujemy składniki do ciasta. W osobnych miskach przygotowujemy mokre i suche składniki. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek, sodę, cukier, a w drugiej mieszamy jajka, z mlekiem i olejem. Gdy jabłka wystygną, dodajemy je do mokrych składników i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką.
Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości (muffiny bardzo wyrosną) i wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już gotowe.
W międzyczasie, przygotowujemy składniki do ciasta. W osobnych miskach przygotowujemy mokre i suche składniki. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek, sodę, cukier, a w drugiej mieszamy jajka, z mlekiem i olejem. Gdy jabłka wystygną, dodajemy je do mokrych składników i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką.
Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości (muffiny bardzo wyrosną) i wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już gotowe.
6 komentarze:
Mhm, mhm, mhm. Przepyszne!
zrobię to!
Madziu gdzie kupiłyście te brązowe "nakładki" ;) na babeczki?
Kupiłam te papilotki w super sklepie z rzeczami do wypieków ,,Wypiekarnia" w Sosnowcu. Internetowy sklep też mają.
w przepisie wykorzystany jest cukier waniliowy, wanilinowy czy może samodzielnie zrobiony z cukru i lasek wanilii?
Sama robię cukier. Kupuję laskę i obsypuje cukrem. Jednak jak kto woli i komu wygodniej, cukier wanilinowy też może być.
Prześlij komentarz