Szukaj

Muffiny z prażonymi jabłkami

10.01.2013   Magda

Muffiny są najprostszym i najszybszym wypiekiem. Idealnie się sprawdzają, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Można je zrobić w chwili ich przyjścia i podawać jeszcze ciepłe do kawy. Przygotowanie naprawdę nie zajmie wiele czasu.

Sekret puszystego ciasta każdych babeczek tkwi w niezbyt dokładnym wymieszaniu składników – malutkie grudki są wręcz wskazane. Magicznym składnikiem tych muffinek są prażone jabłka, dzięki którym pozostają długo wilgotne i pachnące. 

Składniki (na 12 muffinek):
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie starte jabłka. Posypujemy cukrem waniliowym i często mieszając, smażymy przez około 10 minut, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. 

W międzyczasie, przygotowujemy składniki do ciasta. W osobnych miskach przygotowujemy mokre i suche składniki. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek, sodę, cukier, a w drugiej mieszamy jajka, z mlekiem i olejem. Gdy jabłka wystygną, dodajemy je do mokrych składników i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką.

Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości (muffiny bardzo wyrosną) i wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już gotowe.


 

6 komentarze:

Em Kwadrat pisze...

Mhm, mhm, mhm. Przepyszne!

Anonimowy pisze...

zrobię to!

Kaja Lelonek-Laber pisze...

Madziu gdzie kupiłyście te brązowe "nakładki" ;) na babeczki?

Smaczna Strona pisze...

Kupiłam te papilotki w super sklepie z rzeczami do wypieków ,,Wypiekarnia" w Sosnowcu. Internetowy sklep też mają.

Anonimowy pisze...

w przepisie wykorzystany jest cukier waniliowy, wanilinowy czy może samodzielnie zrobiony z cukru i lasek wanilii?

Smaczna Strona pisze...

Sama robię cukier. Kupuję laskę i obsypuje cukrem. Jednak jak kto woli i komu wygodniej, cukier wanilinowy też może być.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki