Ciasto tuńczykowe
21.01.2013 Alicja

Ciasto tuńczykowe pokochałam od pierwszego kęsa. Nie jest to wykwintna przystawka, raczej serwuje się ją w gronie rodzinnym ale daje Wam słowo, jest pyszna i bardzo prosta w przyrządzeniu.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 2 cebulki szalotki
- 250g śmietany 18%
- 70g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Odcedzamy kawałki tuńczyka z sosu, cebulki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy wszystko do 4 łyżek ugotowanego ryżu. Starannie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy a żółtka dodajemy do naszego ciasta. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Całość wlewamy do formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 20 min.
W tym czasie przygotowujemy szybki sos. Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy do niej przecier pomidorowy. Całość lekko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Etykiety:
Przystawki,
Ryby
0 komentarze:
Prześlij komentarz