Szukaj

Ciasto tuńczykowe


21.01.2013   Alicja


Ciasto tuńczykowe pokochałam od pierwszego kęsa. Nie jest to wykwintna przystawka, raczej serwuje się ją w gronie rodzinnym ale daje Wam słowo, jest pyszna i bardzo prosta w przyrządzeniu.

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 cebulki szalotki
  • 250g śmietany 18%
  • 70g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Odcedzamy kawałki tuńczyka z sosu, cebulki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy wszystko do  4 łyżek ugotowanego ryżu. Starannie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy a żółtka dodajemy do naszego ciasta.  Przed wstawieniem ciasta do piekarnika dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Całość wlewamy do formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 20 min.


W tym czasie przygotowujemy szybki sos. Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy do niej przecier pomidorowy. Całość lekko podgrzewamy, ciągle mieszając.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki